Maliestraat 3 | 3581 SH | Utrecht +31 85 303 64 29

Woekerpolissen Nationale Nederlanden

Financieel RechtWoekerpolissen

In vervolg op de 'Van Leeuwen' zaak die speelde bij het Europese Hof van Justitie is deze zomer ook de eerste vervolgprocedure jegens Nationale Nederlanden opgestart.

Kern van de zaak was dat Nationale Nederlanden enkel die kosten op de polis mag inhouden, waarbij bij afsluiten overeenstemming over bestaat. Kort gezegd: een verzekeraar mag alleen die kosten inhouden van de waarde van de polis waarvoor vooraf melding is gemaakt in de polisvoorwaarden. Niet genoemde kosten mogen dus niet worden ingehouden. Na de uitspraak, eind 2015, werd door Nationale Nederlanden de zaak met de heer van Leeuwen beëindigt.

De stichting heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om door  te pakken tegen Nationale Nederlanden en heeft een groot aantal dagvaardingen tegen Nationale Nederlanden klaarliggen.

Op 23 augustus 2016 is de eerste dagvaarding hiervan bij Nationale Nederlanden (NN) betekend. Het is de eerste dagvaarding van een reeks van zeker twintig (proef)procedures die NN dit najaar ontvangt en die opgestart wordt voor gedupeerden die aangesloten zijn bij de stichting.

Nationale Nederlanden verkocht ca. 700.000 woekerpolissen met 10 verschillende soorten kostenloading. Al deze soorten woekerpolissen die Nationale Nederlanden verkocht, legt de stichting nu voor aan de rechter. In sommige gevallen werd 70% van de inleg afgeroomd aan kosten. In andere gevallen bedroeg het percentage 40, 50% of 60%.

Het is nu dus aan de rechter om te beslissen in welke mate Nationale Nederlanden kosten mocht inhouden en welk percentage te hoog is.

Voorafgaand aan de dagvaarding is Nationale Nederlanden tot tweemaal toe door de stichting in de gelegenheid gesteld om in overleg te treden met stichting Woekerpolisproces, maar Nationale Nederlanden heeft steeds aangegeven daar niet voor open te staan.

Top
WhatsApp chat