Financieel recht, LEAN, Ondernemingsrecht

Miljoenenclaim banken Imtech – De Telegraaf

door Joris Polman – Amsterdam – Bijna drie jaar na de ondergang van het beursfonds Imtech heeft een groep van 800 beleggers een miljoenenclaim ingediend tegen de banken van het failliete installatieconcern. Dat heeft advocaat Dries Beljon van de Stichting Imtechclaim bevestigd. 
 

De claim is neergelegd bij ABN Amro, Commerzbank, ING en Rabobank en zal snel worden gevolgd door een dagvaarding. De banken zouden volgens de claimstichting het faillissement hebben zien aankomen en desondanks toch twee kapitaalrondes van gezamenlijk €1,1 miljard hebben geadviseerd. In plaats van het zieltogende Imtech er weer bovenop te helpen met het geld van de beleggers, zouden de banken vooral zichzelf hebben verrijkt, stelt Beljon.

 
De aandeelhouders zijn daarmee ’opzettelijk benadeeld’. „We hebben een sterk vermoeden dat de banken het wisten”, zegt advocaat Beljon. „En dat ze er alles aan gedaan hebben om in betrekkelijk korte tijd ervoor te zorgen dat zij er in ieder geval goed uit zouden springen.”

 
Beljon zegt zich daarbij te baseren op eigen onderzoek, stukken en ’verklaringen van derden’. „Maar we zien een opeenstapeling van gebeurtenissen. Behalve dat beleggersgeld is gebruikt voor schuldreductie, is bijvoorbeeld ook de ict-divisie van Imtech onder hoge druk verkocht”, zegt Beljon. En ook die opbrengst, die volgens de advocaat tegenviel, zou vooral in de zakken van de banken zijn beland.

 
Beljon stuurt namens de achthonderd gedupeerden aan op een getuigenverhoor. Behalve leden van de toenmalige raad van bestuur wil de advocaat ook andere betrokkenen aan de tand voelen, zoals bankiers, adviseurs en advocaten.

 
Imtech ging in 2015 op de fles. Het concern worstelde toen al jaren met een grote fraudezaak in Duitsland en Polen in combinatie met tegenvallende resultaten in de installatiebranche.
 

Bron – DeTelegraaf.nl – Auteur – Joris Polman