Financieel recht, LEAN, Ondernemingsrecht

Imtech verhulde status Poolse dochter

Claimstichting stelt dat nieuwe informatie schikking kan doen wankelen. Dries Beljon, advocaat bij LEAN LAWYERS en van stichting ImtechClaim.nl, geeft vandaag in het Financieel Dagblad commentaar over de laatste ontwikkelingen in het kader van de (nog grotere) Imtechfraude waar het FD over schrijft.

De top van het inmiddels bankroete Royal Imtech NV heeft jarenlang voorgedaan alsof Imtech Polen onder Imtech Duitsland viel. Maar in werkelijkheid was de Poolse tak al sinds voorjaar 2008 een volle dochter van het Nederlandse moederconcern in Gouda.

Dit stellen de curatoren van Royal Imtech in een mail aan Het Financieele Dagblad. De ontdekking van fraude met een Pools pretpark bracht begin 2013 gesjoemel aan het licht in Duitsland. Dat was het begin van een tweejarige doodstrijd. De val van Imtech werd het grootste naoorlogse bedrijfsfaillissement in Nederland.

Curatoren van Imtech reageren hiermee op een nieuwe serie van vier, uitgebreide artikelen over de Poolse fraude. Deze zal het FD de komende dagen publiceren. Uit de verhalen blijkt dat de fraude in Polen omvangrijker was dan die met het beruchte pretpark. De serie komt voort uit nieuw onderzoek, mede gebaseerd op delen van de verloren boekhouding van Imtech Polen.

Al jaren onder Gouda

In juni 2013 publiceerde Royal Imtech zijn ‘Report to Shareholders’, een verslag over de ontdekte fraudes in Duitsland en Polen. Daarin wordt herhaaldelijk gesteld dat de bestuurders van Imtech Duitsland en Polen samenwerkten om zaken voor het hoofdkantoor in Gouda verborgen te houden.

Maar dat beeld is niet volledig, stellen de curatoren nu. Zij hebben inmiddels vastgesteld dat Imtech Polen, sinds het voorjaar van 2008, formeel onder het hoofdkantoor in Gouda viel. Toen zijn de aandelen, die in handen waren van Duitsland, overgedragen aan de moedermaatschappij Royal Imtech. ‘Op die manier betaalde Imtech Duitsland in natura het dividend dat zij over 2007 aan Royal Imtech diende te voldoen’, zegt curator Jeroen Princen.

Geschokt

Dries Beljon, advocaat van de Stichting ImtechClaim, reageert geschokt: ‘Het opkloppen van cijfers is zo laakbaar als wat. Linksom of rechtsom zijn de bestuurders van een vennootschap waar dit gebeurt hiervoor verantwoordelijk te houden. Dat geldt ook voor de controlerende accountant.’ 

Bij de Stichting ImtechClaim zijn 760 partijen aangesloten, die na het verschijnen van het ‘Report to Shareholders’ hun geld in Imtech hebben gestoken.

In tegenstelling tot de andere belangenorganisaties VEB en Deminor heeft Stichting ImtechClaim nog geen schikking getroffen met Royal Imtech. De stichting is een dagvaarding aan het voorbereiden, in de verwachting uiteindelijk een betere deal te sluiten. VEB en Deminor wilden niet reageren.

Beljon: ‘Het is voor ons nog onduidelijk of, en zo ja in hoeverre, de opvolgende bestuurders, commissarissen en banken hebben liggen slapen of ons van deze zaken gewoon niet op de hoogte hebben gesteld. Ze kunnen in ieder geval op korte termijn een brief vol vragen van ons verwachten.’

Lees het hele artikel op de website van het Financieel Dagblad: https://fd.nl/ondernemen/1231029/fraude-imtech-polen-reikte-veel-verder

 

[/md_text][/vc_column][/vc_row]